tiistai 14. huhtikuuta 2015

Summaus vuoden alusta

                Nyt soi: Flogging Molly - If I Ever Leave This World Alive


Anteeksi näistä tiivistelmäpostauksista mutta haluan saada näistä vanhoista töistä tänne jonkun merkinnän ennen kuin pääsen ajankohtaisiin aiheisiin.
Kuvassa hopeasta tehdyt simppelit sormukset joihin harjoittelin kivenistutusta. Valotus tosin jäi hämäräksi (vai johtuiko pienistä 6mm kivistä) mutta tuo yhden kiven sormus sisältää siis ametistin vaikka kuva esittääkin kiven harvinaisen tummana. Toisessa sormuksessa on meripihkaa. Toista, (punaista) kiveä en muista, on se nimi minulla ylhäällä kyllä jossain. Ilmoitan joskus jos saan ahaa-elämyksen aiheesta.

Tämä kuva tuo paremmin oikeutta kiven värille. Kuvassa myös hopeavalusormus jonka tein vielä opiskellessani Tampereella.

Olin sairaslomalla alkutalvesta aika ison pätkän ja palasin takaisin työnteon ääreen kunnolla vasta helmi-maaliskuun vaihteessa, sairaslomaa tuli kaikenkaikkiaan vietettyä noin kaksi kuukautta. Ja viime viikolla taas yksi viikko, mutta se onneksi jäi nyt toistaiseksi niin lyhyeksi.
Joka tapauksessa sen takia valmiita töitä ei vuoden alkupuolelta juurikaan ole, tein nuo kivenistutukset tammikuun alussa jonka jälkeen tuli tämä pitkä tauko. Kouluun palattuani otin kuitenkin ensimmäisenä asiakseni tehdä tilaustyön jota ystäväni oli pyytänyt jo joulukuussa.

Ystäväni oli pyytänyt että suunnittelisin hänelle jonkinlaisen peuran/poron riipukseen ja tekisin sen hieman samalla tavalla "kehyksiin" kuin erään harjoituskoruni josta olin hänelle näyttänyt kuvaa aiemmin. Kyselin materiaalista ja päädyimme yhdessä pronssiin.
Tein kolme eri mallia mutta jostain ihmeen syystä tässä kuvassa ei ole kuin kaksi.. Nämä kuitenkin ovat ne paremmat mallit. Ajattelin hyödyntää toistaiseksi käyttämättömäksi jääneen mallin näistä myöhemmin.
Näytin suunnittelemani mallit ja asiakas sai valita mieleisensä.

Itse työ oli sinänsä simppeli ja siksi aloitinkin sillä tauon jälkeen - tiesin että homma olisi minulla sikäli hanskassa että se luonnistuisi todennäköisesti ilman suurempia vaikeuksia ja palauttaisi taas vähän metallihommia muistiin. Niin, ja ystäväni oli odotellut korua mielestäni jo ihan tarpeeksi pitkään.

Tässä koru siinä vaiheessa kun siihen on vielä juottamatta o-rengas sekä salmiakki ja viimeistely on tekemättä. Päädyin pienen mallaamisen ja suunnittelun jälkeen ympyrän muotoiseen kehykseen ja kun se näytti hieman tyhjältä, sahasin messingistä kuutamon taustalle. Kaikki kappaleet on jälleen omin pikku kätösin sahaamiani ja juottamiani.

 Tässä lopullinen työnjälki. Koru puhtaaksi kiillotettuna vasemmanpuoleisessa kuvassa - oikeanpuoleisessa kuvassa lopullinen versio jossa patinoin kappaleen kehykset rikkimaksalla kontrastin luomiseksi. Loppujen lopuksi patinoinnista tulikin iso urakka kun onnistuin ensimmäisellä kerralla tehdessäni lakkauksen kappaleen pinnalle suihkuttamaan lakkaa liikaa jonka seurauksena lakka piti pestä pois ja sen mukana patina lähti osittain myös - patinoin kappaleen laskelmieni mukaan suurinpiirtein kuusi kertaa ennen kuin sain jäljestä taas tasaisen ja siistin. Virheistä kuitenkin onneksi oppii ja nyt olen vähän paremmin perillä rikkimaksan suhteesta veteen sekoitettuna ja siitä miten se käyttäytyy metallin pinnalle siveltynä. Lopputulokseen olen varsin tyytyväinen jopa omalla perfektionistisella mittapuullani, tärkeämpäähän toki kuitenkin on että asiakas piti korusta kovasti saadessaan sen lopulta postin kautta itselleen.
Viimeisessä kuvassa vielä koru mallina omalla kaulallani. Lähetin korun matkaan tavalliseen puuvillanyöriin pujotettuna asiakkaan pyynnöstä.


Tämän jälkeen siirryinkin opettelemaan hieman sorvin käyttöä ja opettaja laittoi minut tekemään harjoituksena pieniä koristelutyökaluja sorvilla mutta ei siitä nyt sen enempää tässä kohtaa.

Asia johon aion seuraavaksi paneutua täällä kunnollisilla selostuksilla ja kuvilla (vaikka tässä välissä olen myös tehnyt muuta) on se, että tällä viikolla meillä on meneillään puukkokurssi! Pääsin vihdoin takomaan ja olen todellakin nauttinut. Ensi kerralla siis puhetta puukkokurssin saloista!

                -Iina

(ps. siistin ulkoasua silmille mukavammaksi heti kuin vain suinkin joudan ja alan taas päästä paremmin kärryille miten tämä blogger taasen toimikaan..!)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti